royikaros.blogg.se

Hej alla min nya vänner. Har aldrig bloggat förut och mitt namn är Roy. Jag kan här göra en kort info om mig själv,jag är född 52,detta är inte "stenåldern"? Jag var ute för en svår motorcykelolycka 1996 med min Honda goldwing, jag körde rakt in i sidan på en bil körd av en "Kärring" som inte stannade vid stopptecken. Jag fick mycket skador som dolda handikapp med en ständigt nackvärk, svårt att röra nacken, skador på några kotor och huvudvärk. Men jag kunde fortfarande gå! Men så år 2002 hände något som skulle förändra hela mitt liv liv jag drabbades av en stroke endast 50 år gammal och blev nu förlamad på min vänstra sida, så nu är jag hjulbent. Här kommer jag skriva av mig om min vardag

En trög start på dagen..

Kategori: Allmänt

Ibland funkar det inte som tänkt, nu när matrummet är färdig- målat och klart återstår bara städning. Plötsligt fungerar inte vår pump till vattnet så nu blir det inte som tänkt. Jag hade tänkt få hjälp med duschen nu på morgonen men nu blir det inget. Det går inte att använda toaletten heller, vissa dagar är bara för jobbiga. Varför detta nu också? Har jag ringt en elektriker på jour, hoppas han kommer inom några timmar sen få vi se vad det är för fel och om man blir ruinerad på kuppen

Snart gokart igen!

Kategori: Allmänt

Nu verkar det som mina revben nästan har läkt så det kanske är dags att snart åter ta en sväng med Karten, denna gången försiktigt men ändå inte fega ur.

Det känns som lite vår i luften i dag har varit ute en sväng med min elrullstol i dag. Nu hoppas jag på en snar vår, det skulle vara underbart om vi undkom vintern så här lätt. Nu har jag lyckats få ihop 130 sidor på min bok och ett tiotal bilder så nu får det räcka, det är snart dags att sända en Pdf fil till bokförlaget och få ett pris på tryck av boken.

Dåligt fungerade försäkringar.

Kategori: Allmänt

Jag hoppas att ni alla ser över era försäkringsavtal, nu har jag stor erfarenhet av att se hur dåligt det fungerar när man väl behöver hjälp. Jag som efter en svår motorcykelolycka 1996 vet hur det känns att nu i efterhand kunna konstatera att det mesta av vad som var lovat uteblivit. Jag har under åren stångat mig blodig för att få ut min ersättning. Det jag fick av IF, var bara piss i Missisippi. Nu när min fru bröt sitt knä efter en olycka trodde jag att vår hemförsäkring skulle hjälpa oss men icke. Jag ringde då vårt försäkringsbolag Länsförsäkringar, jag fick då en förklaring att så inte var fallet. Se gärna över era försäkringar och hör efter vad som gäller om någonting händer, detta är bara en uppmaning.

Duscha

Kategori: Allmänt

Att duscha för en frisk och gående kan det låta lite konstigt hur mycket jag uppskattar att duscha något som egentligen är en så naturlig sak de flesta, att bara hoppa in i duschen. Men för mig är det en stor planering och det gäller att ha en bra assistent att lita på, för det kan vara svårt att först komma in i kabinen och komma på rätt plats och sitta säkert. Sedan ska jag även ur kabinen och tillbaka till rullstolen men först sätta mig på holken och förna håret, sätta på deodorant och få hjälp med kläderna. Nu känns det bra att sätta på rena kläder och äta en bit mat och när kvällen kommer ska jag krypa till kojs renduschad.

Försäkring

Kategori: Allmänt

Jag hoppas att ni alla ser över era försäkringsavtal. Nu har jag stor erfarenhet av att se hur dåligt det fungerar när man väl behöver hjälp, jag som efter en svår motorcykelolycka 1996 vet hur det känns att nu i efterhand kunna konstatera att det mesta av vad som var lovat uteblivit. Jag har under åren stångat mig blodig för att få ut min ersättning, för det jag fick av IF var bara piss i missisipi och nu när min fru bröt sitt knä efter en olycka trodde jag att vår hemförsäkring skulle hjälpa oss men icke jag ringde då vårat försäkringsbolag- Länsförsäkringar men icke, jag fick då en förklaring att det inte så var fallet. Så se gärna över era försäkringar och hör efter vad som gäller om det gäller.

I väntan på operation

Kategori: Allmänt

Idag har min biståndsbedömare varit här. Jag har ansökt
om mera assistent hjälp nu när Susanne snart kommer hem med sitt opererade knä
och inte kan röra sig på länge då behöver jag mera hjälp för på söndagar har
jag ingen hjälp men hon kunde lova att hjälp inte var någon omöjlighet. Jag
sökte även att komma i väg till sommaren till ett konvalescenthem, i 2 veckor
antigen Värmland eller i Skåne jag får vänta och höra. Jag har prata med
Susanne hon ligger på sjukhuset och väntar på operation det var 48 stycken före
hon hade ingen värk nu som tur var för morfintabletterna hade hjälpt.    

När olyckan är framme.

Kategori: Allmänt

I går hände en katastrof här hemma min fru Susanne skulle måla om i vårt, matrum stod på en mindre pall vi har för att nå till taket. När plötslig pallen gav vika hon föll handlöst i golvet med axel och huvudet med full kraft i golvet och blev liggande och kunde inte röra sig hon försökte resa sig men det var en omöjlighet. Fick hjälp av min assistent men det gjorde så ont i knäet så hon grät, jätte mycket och fick hjälp in i sängkammaren och la sig ovan på sängen det gjorde så ont så vi bestämde att jag ringde vår kompis Leif som bor strax intill om hjälp med färd till sjukhuset. Strax var Leif där vi satte Susanne i en av mina rullstolar och sedan in i Leifs bil efter många timmars väntan på sjukan ringde Susanne och berättade gråtande att hennes knä var till vis del brutet och det måste opereras hon ringde mig dagen efter och berättade att natten varit grym. Det kanske kan bli en operation i dag med en konvallesent på mellan 6-8 veckor hur mycket ska vi behöva drabbas nu är vi två handikappade här hemma.

min bok

Kategori: Allmänt

min bok.

 nu verkar det som min revbensbåge. har nästan läkt så det kanske är dags snart att åter ta en sväng med Karten denna gånge försiktigt men ändå inte fega ur.

Det känns som lite vår i luften i dag har varit ute en sväng med min el rullstol i dag. Nu hoppas jag på en snar vår det skulle vara underbart om vi undkom vintern så här lätt. Nu har jag lyckats få ihop 130 sidor på min bok  och ett tiotal bilder så nu får det räcka, det är snart dags att sända en Pdf fil till bokförlaget och få ett pris på tryck av boken

Ett besök hos tandläkaren

Kategori: Allmänt

Igår var jag på besök hos min tandhygienist. Jag går dit var tredje månad för kontroll.Efter det rullade jag och assistenten runt i centrum och tittade i affärer, tog oss en ”Go fika” samt besökte vänner och bekanta i några av affärerna. Det var en trevlig dag och min tandhygienist gav mig beröm för att vara så noga med skötsel av mina tänder. 

Nytt fågelbo

Kategori: Allmänt

Nu har mina fåglar och ekorre fått ett nytt hus, ett fågelbo. Det gamla föll i bitar efter många års användning. Det nya är rött med vita knutar. Att titta ut genom vårt köksfönster är bättre än att se ett djurprogram på tv. Där är våra 4 ekorrar och mängder av fåglar både små och stora, de stora just nu är nötskrikan. Det är fantastiskt, att kunna bo så inpå naturen och kunna följa dessa i våra olika årstider. Ibland undrar jag hur dessa små klarar sig i både kyla och värme därför är det viktigt att mata alla dessa så att dessa kan bygga upp ett skyddande fettlager. Vi lägger även ut nötter till Ekorrarna. Det vädret som är nu kan ju knäcka den starkaste, tror ni det kan bli en vår i år igen? Jag lär ju inte behöva vattna på mycket länge.

Idag blir det skrivarbete vid datorn. Susanne håller på att måla om i köket och hallen det blir mycket fint, hon kan det mesta som tur är. Underbart att snön är borta.     

Vilken jäkla smäll

Kategori: Allmänt

I dag ska jag åka och hälsa på min gamla mamma på Fässbergshemmet, hon ville fira min födelsedag som är på söndag och då tyckte jag det var lämpligt för mig att åka dit med tårta till kaffet och prata en stund.

I går såg jag ett intressant program på tv, det var debatt där fick jag en bättre lärdom om alla dessa tiggare som är här i Sverige. Det var en bra lärdom som de flesta liksom jag inte visste om detta folks uppväxt och leverne, men att ta ställning är inte något som är lätt. Vi lever i en märklig värld vad det gäller det mesta och någon bättring tycks inte vara på väg, jag tror det kommer att sluta i en stor smäll så de enda som klarar sig är dessa som ska ut i rymden och börja bygga upp hus där. Skulle vara intressant att veta när avfärden är beräknad det verkar som det är någon Svensk med undrar bara hur dom ska få upp allt byggmaterial, tro inte att jag har funderingar att åka med för att starta en ny planet med handikappade bli nog inte aktuellt.

Vilken jäkla smäll, det blir som dynamit Harry brukar säga det enda som vi inte behöver vara rädda för, det går så fort så det är över på någon bråkdels sekund. Allt detta är det en amerikansks forskare som har kommit fram till men datumet är inte något han vågar bestämma, jag tänker då är allt jobb jag lagt ner på att klyva ved till ingen nytta.

Min bok

Kategori: Allmänt

I dag måndag har jag försökt skriva ytterligare några kapitel på min bok för jag har tänkt sända den till ett bokförlag för att få en offert på vad det ska kosta att trycka den. Förra veckan köpte jag en inbindningsmaskin hos Claes Ohlssons som inte fungerade något vidare utan den ska åka i retur på torsdag.  I dag har det varit rena våren ute snön smälter bort och solen har lyst över mig härligt tyvärr ska det komma kyla i morgon om vi har tur fortsätter snösmältningen så är den nog borta om ett par dagar.  

En vanlig dag

Kategori: Allmänt

Susanne är i Danmark på inköp i två dagar så nu är jag ensam här hemma, det kan låta simpelt enkelt för en frisk människa men för mig är det en seger att komma upp ur sängen, och över i rullstolen. När jag väl sitter i stolen ska mitt spastiska ben spännas fast med remmen i fotplattan på stolen något som krävs både tålamod och styrka att göra, tänk er att det benet strävar framåt och jag pressar det bakåt. Och nu sedan jag skadade mina revben i go- karten gör det grymt ont att pressa benet bakåt. Men efter en 40 minuters bråkande är benet på plats. Sedan ska jag rulla ut i köket sätta på kaffe och försöka mig på att göra gröt. Väl i köket, hur ska jag nå en skål att göra gröt i, dessa står ju i skåpet över diskbänken. Jag har en griptång jag hämtar, efter en lång stund är dörren äntligen öppnad, jag hämtar några badhanddukar och lägger på diskbänken som är av porslin dessa ska ligga där och dämpa fallet om jag tappar skålen, jag sträcker upp griptången får tag på en skål ska just lyfta den när greppet glider upp jag tar tillbaka tången tvättar rent gummit i gripen med sprit. Det var tydligen något fett på gummit därför släppte greppet. Jag gör återigen ett försök tången greppar och jag lyfter, drar tången utåt förbi diskbänken strax utanför bänken över mina ben tappar jag taget, vilken tur skålen landade mjukt i mitt knä nu ska det bara 4 dl havregryn i skålen sedan på med vatten in i mikron i 3 minuter start efter 3 minuter pling nu är den klar tar ut vad jag hoppas är gröt men det är något i en fastare form i skålen. Jag kallar det gröt med ”tuggmotstånd”. Jag häller på ytterligare 1 dl vatten, tillbaka i mikron pling färdigt efter en ny kontroll när vattnet ligger där gröten flyter smakar och tuggar okej vad gör man, på med sylt i med mjölk, visst blev det lite konstigt med mjölk och vatten med vadå jag hade ju lyckats. Efter några minuter var den uppäten, jag mätt vilken tur kaffet blev bra så efter en sådär 3-4 koppar har jag vaknat till och vardagen kan börja. Påklädd, benet på plats rullar in till skrivbordet på med datorn kaffet på höger sidan om mig startar upp med att läsa samtliga dagstidningar på nätet. Kollar sedan i tv tidningen vad som sänds på tv i kväll, nu är klockan 8,30 nu ska min assistent snart komma, efter det startar dagens sysslor lite städning starta upp med ved i kaminen sitta och skriva i några timmar. Om tid finns sedan är det planering av vad jag ska äta till middag.  Efter att sett ut genom fönstret blir det en dag både hemma och inomhus det har snöat rejält och då är det ingen höjdare att vara ute och sladda runt i en rullstol. Hoppas jag bara kan få in min post från brevlådan idag, i går kom det ett jättefint Happy Card från Roger Pontare och hans fru Elisabeth det var mycket fint skrivit på kortet, Roger är en mycket trevlig människa jag har vid ett flertal tillfällen haft möjlighet att få prata med Roger i telefon, han är en mycket trevlig och sympatisk människa. Denna vecka kom det även ett brev från rallyföraren Tina Thörner. Hon önskade bästa energier till världens bästa Roy. Tina bor numera i Schweiz.

Kampen mot tjuvjakten

Kategori: Allmänt

 

I går såg jag ett grymt program på tv det var om tjuvjakten på noshörningar, enbart för hornen dom slaktar dessa fina djur hur barbariskt som helst. För att sedan såga av hornen med motorsåg. Dom dödade noshörningar som hade med sina små noshörningsbarn med sig och dessa blev lämnade helt ensamma utan mat och mjölk från mamman som låg där slaktad med bort sågade horn. Den lille noshörningsbarnet försökte gräva sig under sin döda mamma för att komma åt spenarna för lite mjölk, men det var ju en omöjlighet. Som tur är finns det vettiga människor som kom till räddning åt dessa stakare.

 Människan är ibland ett konstigt djur som gör så här för att några ska ha lampor och prydnadsföremål i elfenben. Jag är så nöjd att jag är med i föreningen Kenyan Bracelets UF  som försöker stoppa tjuvjakten på elefanter detta kostade 100 kronor och då fick jag ett jättefint handgjort unisexarmband med en elefantberlock elefanten symboliserar tjuvjakten,  armband och alla pengarna går till att stoppa tjuvjakten. Varje dag dödas i snitt 80 elefanter enbart för betarna. Om möjligt besök gärna deras hemsida